De danske haveskure og garager indeholder flere havemaskiner end nogensinde før. Danskerne er nemlig vilde med at kunne bruge den teknologiske udvikling til at udføre havearbejdet lettere og hurtigere end før.

De teknologiske fremskridt gør for alvor deres indflydelse gældende i de danske haver. Flere og flere havemaskiner bliver hvermandseje, og i dag er der ikke mange haveejere, der kun har en hækkeklipper og en græsslåmaskine i skuret.

Og udviklingen skyldes ikke bare, at haveejerne har mindre tid end tidligere. Det er nærmere udviklingen indenfor havemaskinerne, der er skyld i ændringen. Hvor mange havemaskiner tidligere kun blev lavet i dyre udgaver målrettet til professionelle, kan man i dag købe prisbillige alternativer, der passer perfekt til det private havebrug.

Ser man eksempelvis på højtryksrensere, var det tidligere kun håndværkere, der brugte dem, mens der i dag findes en højtryksrenser i hver femte private husstand. Og der er intet, der tyder på at udviklingen stagnerer.  Syd for den danske grænse er der endnu flere havemaskiner at finde i de private husholdninger. Eksempelvis har op mod hver tredje tyske husstand en højtryksrenser.

Hvad skal jeg vælge – benzin, el eller batteri?

Størstedelen af de havemaskiner, der er ejet af private danskere, er eldrevne.
De eldrevne havemaskiner har den åbenlyse ulempe, at de altid skal være tilsluttet en stikkontakt, og at man altid skal være opmærksom på ledningen, men når man har vænnet sig til det, har de eldrevne havemaskiner også mange fordele.

Først og fremmest er de forholdsvis støjsvage, de vejer mindre, er lettere at håndtere og så er de temmelig kraftfulde, selvom de dog ikke helt kan matche deres benzindrevne modstykker på det punkt.

Få mere kraft med benzindrevne havemaskiner

Har man fokus på effekten, er der ingen vej uden om de benzindrevne havemaskiner. Uanset om det drejer sig om motorsave, hækkeklippere, græsklippere, højtryksrensere, brændekløvere eller noget helt sjette, så er den benzindrevne model den klart stærkeste.
Derfor er der også en del benzindrevne havemaskiner at finde i de private haver, hvor især græsklipperne ofte er med motor. Gartnere og andre, der anvender havemaskiner i deres daglige arbejde, vil typisk vælge benzindrevne maskiner, men for private vil ulemperne ofte overstige de effektmæssige fordele.

De benzindrevne havemaskiner larmer nemlig temmelig meget, og man er som oftest nødt til at bruge høreværn, når bruger dem. Samtidig kan de også være sværere at starte i forhold til de eldrevne maskiner, der startes alene med tryk på en knap, og det får nogle private haveejere til at vælge dem fra.

Batteridrevne havemaskiner giver mere fleksibilitet

Batteridrevne havemaskiner er støjsvage og er super velegnede til små haver, hvor effekten ikke er så afgørende. Det er langtfra alle havemaskiner der fås med batteri, men blandt andet løvsugere, buskryddere og hækkeklippere kan fås med batteri, og det har nogle helt åbenlyse fordele. Batteridrevne havemaskiner er nemlig super fleksible. Man er ikke afhængig af stikkontakter og forlængerledninger, og man behøver ikke at være bange for at skære ledningen over ved et uheld.

Den store ulempe ved de batteridrevne havemaskiner er først og fremmest, at de ikke er så kraftfulde som de el- og benzindrevne, og så risikerer man at skulle afbryde sit arbejde, hvis batteriet slipper op på halvvejen. Sidstnævnte problem kan dog løses ved, at man altid køber to batterier til hver maskine, så der altid står et friskt batteri klar i opladeren.