At kløve brænde er et hårdt og langsommeligt arbejde, men med en brændekløver slipper du for både ømme muskler og besvær – og så sparer du en masse tid. Spørgsmålet er bare, hvilken type brændekløver, der passer bedst til dine behov.

At kløve økse med en økse er glimrende træning, men det er hårdt for kroppen at gentage den samme bevægelse igen og igen og i det moderne samfund er det da også de færreste, der har tid til at kløve deres brænde ved håndkraft. Derfor finder brændekløvere vej til flere og flere danske hjem. Og med god grund. En brændekløver er nemlig et effektivt værktøj, der sparer dig får både tid og besvær, når brændet skal kløves.

Brændekløvere findes i mange prisklasser, og prisen afhænger som oftest af styrken. Så har man hvert år mange rummeter brænde, der skal kløves, kan det være en fordel at se sig om efter en kraftig brændekløver fra starten. Er behovet mindre, behøver man til gengæld ikke hive den store tegnebog frem for at finde en brændekløver, der kan klare jobbet på fornuftig vis.

Skal din brændekløver være stærk eller billig?

Når du går på jagt efter din kommende brændekløver, skal du først gøre op med dig selv, hvor stærk den skal være. Prisen er ofte direkte proportional med styrken, og har du meget brænde, der skal kløves, bør du ikke vælge en brændekløver, der leverer et tryk på under 5 ton.

De små brændekløvere er ofte rigtig gode til husbehov, men er dit behov større, bør du også vælge en brændekløver, der har styrken til at klare opgaven.

De helt store og professionelle brændekløvere kan monteres bag på en traktor, hvor de trækkes af drivakslen. Sådan en brændekløver er dog ikke interessant for ret mange private, der hellere vælger brændekløvere drevet af el eller benzin.

Den eldrevne brændekløver er den klart billigste model, men samtidig også den svageste. Samtidig betyder ledningen, at den kan være svær at flytte rundt på, men skal den blot bruges i en villahave, er det problem til at overse.

Den benzindrevne brændekløver leverer et større tryk, den arbejder som oftest hurtigere, men den er også dyrere end den eldrevne.

Herunder kan du se, hvad du bør være opmærksom på.

Vandret eller lodret brændekløver

En brændekløver kan virke både vandret og lodret.
De lodrette brændekløvere er de tungeste, og de kan være svære at flytte rundt på. Samtidig er de lodrette brændekløvere også de dyreste og det kan kræve en del øvelse at bruge dem.
Derfor er det også oftest de vandrette brændekløvere, man finder i de danske garager og redskabsskure.
De vandrette brændekløvere udmærker sig ved at være fleksible og lette at flytte rundt på, og derfor er de som oftest den bedste løsning til private, der kun kløver mindre mængder brænde ad gangen.

Brændekløverens kløvelængde

Når man køber en ny brændekløver, er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvor lange stykker brænde, brændekløveren kan klare. På nogle modeller kan længden indstilles, men på andre er målene faste.

Kløvetiden

Kløvetiden er den tid, brændekløveren er om at kløve et stykke brænde. Kløvetiden varierer fra brændekløver til brændekløver og er selv sagt afgørende for, hvor lang tid, arbejdet kommer til at tage. En brændekløver med en kort kløvetid vil altså spare dig for en del tid i forhold til en brændekløver med en lang kløvetid.

Sikkerhed

Når man opbevarer sin brændekløver et sted, hvor resten af familien også har adgang, bør man altid vælge en brændekløver med tohåndsbetjening. Tohåndsbetjening betyder, at der skal trykkes på to knapper før maskinen kan startes, så maskinen ikke kan tændes ved et uheld af nysgerrige børn.