Flere og flere danskere vælger at udvide den private maskinpark med en højtryksrenser, og det stigende salg betyder, at man i dag kan få en højtryksrenser af høj kvalitet til en ekstremt fornuftig pris.

En højtryksrenser kan bruges til et utal af formål både i de private husholdninger og på byggepladser og andre steder i erhvervslivet. En højtryksrenser anvendes blandt andet til forskellige rengøringsopgaver omkring huset, i haven og på køretøjer. Og højtryksrenserens indtog er faktisk positivt for alle. Ikke alene er en højtryksrenser effektiv, den er også skånsom overfor miljøet fordi man bruger mindre sæbe og færre kemikalier, når campingvognen, taget og fliserne skal gøres rene.

Hver femte husstand har en højtryksrenser

De mange anvendelsesmuligheder har gjort højtryksrenseren populær blandt de danske husejere. Så populær, at du finder en højtryksrenser i ikke mindre end hver femte husstand. Det skyldes først og fremmest, at en højtryksrenser kan løse rengøringsopgaver, der ellers kan være svære at håndtere, men de faldende priser gør selvfølgelig også en afgørende forskel. Hvor en højtryksrenser for bare få år siden var et professionelt værktøj, der kostede derefter, kan man nu få de billigste for bare få hundrede kroner. Men det er selvfølgelig ikke helt lige meget, hvilken højtryksrenser man vælger.

Hvad er vigtigt at kigge efter?

Mange privat kigger først og fremmest på trykket, der angives i bar, når de køber højtryksrenser. Men trykket alene er slet ikke interessant. Dysegeometrien har nemlig så stor betydning for en højtryksrensers formåen, at en højtryksrenser på 100 bar sagtens kan være langt mere effektiv end en på 160 bar.

Ved hjælp af dysegeometri kan man nemlig reducere forbruget af både vand og strøm uden det går ud over effekten. Samtidig kan man ved flere billige højtryksrensere se, at de bruger både store mængder vand og strøm uden deres renseeffekt når op på siden af de dyrere modeller.

Så i stedet for at se på tryk og vandmængde, bør man have fokus på dysen. Det afgørende er nemlig, hvordan vandet rammer det emne, der skal rengøres. Derfor er det altså ikke bare højtryksrenserens tekniske data, men også dysens udformning, der afgør, hvor effektiv den er.

Bedre og billigere højtryksrenser

I forhold til de første højtryksrensere, der blev produceret til det private marked i begyndelsen af 1990´erne, er de højtryksrensere, man kan købe i dag, klart at foretrække. Den teknologiske udvikling på området er gået stærkt, så nu får man en betydeligt bedre højtryksrenser for pengene.

Selvfølgelig kan man stadig købe en højtryksrenser, der ikke kan levere den ønskede effekt, men går man efter kvalitet, bliver man sjældent skuffet.

De mest solgte modeller er på 100 bar, og de passer rigtig godt til de private gøremål. Håndværkere vælger typisk en højtryksrenser på 125-140 bar, men igen er det i stigende grad dysens udformning, der gør den sidste og afgørende forskel for højtryksrenserens effektivitet.

I Danmark bruger man primært den eldrevne højtryksrenser, der er let at håndtere og som ikke larmer. Inden for industrien sælges der dog også nogle enkelte benzindrevne højtryksrensere, men på det private marked er det den eldrevne model, der dominerer.

Det skyldes først og fremmest at udvalget af eldrevne højtryksrensere er størst, ligesom prisen på en benzindrevet højtryksrenser er markant højere. Endelig er en eldrevet højtryksrenser af den rette kvalitet rigeligt effektiv til at klare de opgaver, de private husholdninger har at byde på.